Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

 

Συχνές Ερωτήσεις


Ποιες είναι οι διαστάσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου μου;

Συνήθως οι πιθανές διαστάσεις του αυτοκινήτου σας αναγράφονται στην πόρτα του οδηγού ή στο καπάκι της βενζίνης του αυτοκινήτου σας. Σε περίπτωση που δεν τις βρείτε ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας(manual) στον τομέα ελαστικά.


Ενδεικτικό ταμπελάκι που μπορεί να βρείτε στην πόρτα
του αυτοκινήτου σας ή στο καπάκι των καυσίμων.


Σε άλλη περίπτωση μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο τεχνίτη τροχών. Μπορείτε να μας ρωτήσετε οτιδήποτε αφορά τα ελαστικά του επιβατικού σας αυτοκινήτου. Είμαστε στην διάθεση σας και θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε.Πού μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με την χιλιομετρική απόδοση του ελαστικού;

Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε μια ακριβής εκτίμηση ως προς την χιλιομετρική απόδοση του ελαστικού διότι εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες όπως π.χ. το βάρος του οχήματος, το οδόστρωμα, και την οδική συμπεριφορά του οδηγού. 
Γενικότερα οι εταιρείες εγγυούνται την καλή λειτουργία των ελαστικών τους για 40000 χλμ ή 3 χρόνια. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα.Υπάρχουν αυτοκίνητα με μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις που σαφώς τα ελαστικά τους χρειάζονται γρηγορότερα αλλαγή.
Για παράδειγμα αν έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο μέχρι 1800cc και προβλεπόμενη χρήση, τότε ισχύει αυτό που είπαμε παραπάνω.Δηλαδή 40000 χλμ έχοντας καλά κρατήματα.
Για ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού π.χ.BMW ή Mercedes μέχρι και 3000cc τα χιλιόμετρα πέφτουν στις 25000-30000 χλμ.
Εάν τέλος έχουμε να κάνουμε με ένα υπεραυτοκίνητο όπως για παράδειγμα μια Ferrari ένα Lamborghini ή ακόμη και μία Porsche , τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην.Οι απαιτήσεις από τα ελαστικά τους και ειδικότερα της κίνησης, που συνήθως είναι πίσω και φαρδύτερα , είναι τρομερά μεγαλύτερες.Τα χιλιόμετρα που συστήνονται για την αντικατάσταση των ελαστικών πίσω είναι μόλις 10 χιλιάδες χλμ ενώ μετ άβιας μπορεί να βγάλουν και 15 χιλιάδες. Η καταπόνηση των εμπρόσθιων ελαστικών σε αυτά τα αυτοκίνητα είναι σαφώς πολύ μικρότερη με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί να αλλάζουν μία φορά τα μπροστινά και δύο τα πίσω.(σε 25000 χλμ)
Αρκετά από τα στοιχεία που σας δίνουμε είναι βγαλμένα από την εμπειρία της τριβής που υπάρχει με το αντικείμενο των ελαστικών τόσα χρόνια.Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί προσωπική αναφορά για τον καθένα ξεχωριστά , αφού ένα από τα πιο καθοριστικά στοιχεία για την φθορά, (άρα και την αντικατάσταση των ελαστικών) παίζει ο ίδιος ο οδηγός.

 

Τι είναι ο Δείκτης Ταχύτητας σε ένα ελαστικό;

Ο Δείκτης Ταχύτητας σε ένα ελαστικό υποδεικνύει την μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα ελαστικό με πλήρες φορτίο. Το όριο αυτό της ταχύτητας μπορεί να διαφοροποιηθεί εφόσον αλλάζουν κάποιες άλλες παράμετροι, όπως το βάρος (υπερφορτωμένο) ή η θερμοκρασία. Για παράδειγμα αν φοράμε χειμερινά ελαστικά το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που δεν ενδείκνυνται στα χειμερινά ελαστικά, το όριο ταχύτητας μειώνεται δραστικά ,εαν πάντα θέλουμε να είμαστε ασφαλείς.Σχετικός πίνακας με τα όρια ταχυτήτων των ελαστικών σε Km/h και Mp/h


Τι είναι το DOT;

Όλα τα ελαστικά έχουν τον κώδικα DOT, όπως απαιτείται από το Υπουργείο Μεταφορών (Department of Transportation). που καθορίζει την εταιρεία, το εργοστάσιο, την παρτίδα, και την ημερομηνία της παραγωγής (δύο ψηφία για εβδομάδα του έτους συν δύο ψηφία του έτους, ή δύο ψηφία για εβδομάδα του έτους συν ένα ψηφίο του έτους για τα ελαστικά πραγματοποιούνται πριν από το 2000).


Παράδειγμα:Το παρακάτω ελαστικό εφόσον έχει 4 ψηφία είναι
μετά το 2000 και συγκεκριμένα την 42 εβδομάδα του 2002.


Αποθήκευσης - Χρονικής Διάρκειας

Πόσο καιρό κρατάνε τα ελαστικά;

Ο προσδοκώμενος χρόνος ζωής ενός ελαστικού ανέρχεται σε δέκα χρόνια. Ελαστικά που διατηρούνται κατάλληλα ένα μέχρι και πέντε έτη ισοδυναμούν με τις προδιαγραφές ενός καινούριου ελαστικού. Τα ελαστικά «γερνούν» λόγων φυσικών και χημικών διαδικασιών. Αυτό ισχύει και για μη ή ελάχιστα χρησιμοποιημένα ελαστικά. Για να παραταθεί η διαδικασία γήρανσης γίνονται προσθήκες ουσιών στα μείγματα οι οποίες εμποδίζουν τις χημικές αντιδράσεις με το οξυγόνο και το όζον που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης. Έτσι είναι εγγυημένο ότι ένα ελαστικό που διατηρείται κατάλληλα ένα μέχρι και πέντε έτη ισοδυναμεί με τις προδιαγραφές ενός καινούριου ελαστικού και δεν μειονεκτεί ως προς την καταλληλότητα χρήσης του. Δώστε ωστόσο προσοχή στην χιλιομετρική απόδοση του ελαστικού. Εάν η μέση χιλιομετρική απόδοση είναι 15.000 km ανά έτος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα καλοκαιρινά ελαστικά περισσότερο από 3 χρόνια ενώ τα χειμερινά ελαστικά το πολύ 5 χρόνια (με την προϋπόθεση ότι θα τα χρησιμοποιείτε μόνο τη χειμερινή σεζόν).Πώς θα πρέπει να διατηρούνται τα ελαστικά;

Τα ελαστικά χωρίς ζάντες πρέπει να τοποθετούνται όρθια ενώ τα ζαντολάστιχα οριζόντια. Ο χώρος φύλαξης θα πρέπει να είναι σκοτεινός, δροσερός και ξηρός. Επίσης προσέξτε τα ελαστικά να μην έρθουν σε απαφή με βενζίνη, λάδι ή γράσο ή να βρίσκονται κοντά σε εστίες θέρμανσης.

 

 

Διάφορες

Φοράω Run on Flat Tyres ελαστικά. Μπορώ να βάλω απλά;

Οι κατασκευάστριες εταιρείες τόσο των ελαστικών όσο και των αυτοκινήτων είναι κάθετες σε αυτό. Απαγορεύεται ΡΗΤΑ η χρήση συμβατικών ελαστικών στα αυτοκίνητα που φέρουν Run on Flat Tyre. Τα αυτοκίνητα αυτά φέρουν διαφορετικούς ελαστικούς συνδέσμους (σινεμπλόκ/ανάρτηση) βοηθώντας στην καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών, μιας και RFT ελαστικά έχουν πολύ σκληρότερο πλαϊνό. Οπότε η επίσημη θέση των τεχνικών του αυτοκινήτου καθώς και των ελαστικών, δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτήν. 
Παρόλα αυτά στην χώρα μας , περίπου 50% των οδηγών τέτοιων αυτοκινήτων έχει προτιμήσει την επιλογή συμβατικών ελαστικών. Οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι διαφορά τιμής (τα RFT είναι συνήθως 15-20% ακριβότερα) ή οι κραδασμοί που προέρχονται από αυτά. Ως γνωστό το ελαστικό βοηθάει στην συνολική απόσβεση των κραδασμών που προέρχονται από το οδόστρωμα σε ποσοστό περίπου 20%. Οπότε η αλλαγή των ελαστικών σε συμβατικά έχει ορατά αποτελέσματα που μπορεί να καταλάβει και ένας απλός οδηγός.
Οι τοποθετήσεις αυτές βέβαια γίνονται πάντα με την συναίνεση και ευθύνη του ιδιοκτήτη του οχήματος για ευνόητους λόγους.

 

Πότε σκάει ένα ελαστικό;

Δυστυχώς δεν υπάρχει μια απάντηση που να έχει καθολική ισχύ. 
Ωστόσο υπάρχουν πιθανές αιτίες:
• Οδήγηση με μειωμένη πίεση στα ελαστικά ή με μεγάλο βάρος: Πρόκειται για αυξημένη τριβή σε συνεχή λειτουργία και ως εκ τούτου επέρχεται θερμική υπερφόρτωση του ελαστικού με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα του ελαστικού να μην μπορούν πλέον να αντέξουν την επιβάρυνση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ξαφνική διάλυση της επιφάνειας κύλισης του ελαστικού ή το σκάσιμο αυτού.
• Εξάλειψη εμποδίων (όπως π.χ. z.B. υπερυψωμένα πέτρινα κράσπεδα): Λόγω εξωτερικών επιδράσεων μπορούν να προκληθούν βλάβες σε μεμονωμένα ελαστικά οι οποίες είναι εν μέρει ορατές (παραμορφώσεις ή ρωγμές) ή ακόμη και καθόλου σε περίπτωση που η βλάβη έγινε σττο εσωτερικό του ελαστικού. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι, όπως και στην περίπτωση (1) η διάλυση της επιφάνειας κύλισης του ελαστικού ή το σκάσιμο αυτού. Σε περίπτωση όμως που καλύπτονται με τέτοια ελαστικά μεγαλύτερες αποστάσεις, με μεγαλύτερη επιβάρυνση (υψηλές ταχύτητες, βαριά φορτία) υπάρχει περίπτωση εξάπλωσης της βλάβης. Πιθανές επιπτώσεις: Διάλυση της επιφάνειας κύλισης του ελαστικού ή σκάσιμο αυτού. Συνοψίζοντας, ένα ελαστικό μπορεί να σκάσει εάν καταστραφεί η βασική δομή του ελαστικου λόγω των ως άνω αναγραφόμενων αιτιών.

 

 

Ασφαλείας

Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά ελαστικά από αυτά που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας;

Σε επαγγελματικά οχήματα απαγορεύεται η χρήση διαφορετικών ελαστικών από αναγράφονται στην άδεια(γιατί ακριβώς αναγράφονται)

Εφόσον έχετε την συναίνεση ενός έμπειρου τεχνικού των ελαστικών μπορείτε να προβείτε σε αλλαγή διάστασης.

 


Υπάρχει επίπτωση στα αντιολισθητικά συστήματα πέδησης (ABS), (ESP) από την αλλαγή διάστασης ελαστικών;

Αν το όχημα διαθέτει αντιολισθητικό σύστημα πέδησης και σύστημα αντιολίσθησης θα πρέπει να προσέξετε το μέγεθος των ελαστικών κατά την αλλαγή των ελαστικών και να βεβαιωθείτε ότι η περιφέρεια κύλισης είναι η ίδια. Εάν υπάρχει μεγάλη απόκλιση μπορούν να εμφανιστούν βλάβες στα συστήματα. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

 

Πόσο μικρό πρέπει να είναι το βάθος του πέλματος;

Ήδη με βάθος προφίλ 4 mm μειώνεται σημαντικά η πρόσφυση του ελαστικού στο οδόστρωμα και ειδικότερα όταν έχει υγρασία. Τα ελαστικά μπορούν να χάσουν την επαφή με το έδαφος έτσι ώστε να χαθεί ο έλεγχος του οχήματος και να μην υπάρχει δυνατότητα πέδησης. Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε μην οδηγείτε με ελαστικά μεχρι και το νόμιμο βάθος προφιλ 1,6 mm. Τα καλοκαιρινά ελαστικά θα πρέπει να αλλαχθούν το αργότερο με βάθος 2 έως 2,5 mm ενώ τα χειμερινά ελαστικά ήδη με 4 mm υπόλοιπο βάθος προφίλ. Μπορείτε να μετρήσετε το βαθύτερο σημείο του προφίλ το οποίο βρίσκεται στις αυλακώσεις. Οι ανυψώσεις που μοιάζουν με γέφυρες καθώς και οι ενισχύσεις στο επίσωτρο δεν λαμβάνονται υπόψη στην εκτίμηση του βαθμού χρήσης. Γύρω από την επιφάνεια του ελαστικού αναγράφεται επανειλημένα η συντομογραφία «TWI» (μπορεί να αναγράφονται και άλλα στοιχεία. Αν ακολουθήσετε το βέλος θα δείτε ότι σε αυτό το μέρος το προφίλ δεν είναι πολύ βαθύ. Ο λόγος: Σε ένα χρησιμοποημένο προφίλ μέχρι (από το το νόμο επιτρεπτά) 1,6 mm τα σημεία αυτά είναι ευδιάκριτα στην επιφάνεια και έχει επιτευχθεί το όριο φθοράς. Δεν πρέπει όμως να φτάσετε μέχρι αυτό το σημείο: Οι δοκιμές δείχνουν ότι η πρόσφυση μειώνεται ήδη από περίπου 3 mm και κάτω και ειδικότερα όταν έχει υγρασία.